Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Könyvvizsgálat - Cikkek képes leírás - Könyvvizsgálat.tlap.hu
részletek »

Könyvvizsgálat - Cikkek - Könyvvizsgálat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: konyvvizsgalat.tlap.hu » Könyvvizsgálat - Cikkek
Keresés
Találatok száma - 4 db
A cégről valós képet nyújtó könyvvizsgálat

A cégről valós képet nyújtó könyvvizsgálat

Az alábbiakban arra keressük a választ, hogy "Miért kell valós képet kapni egy vállalkozásról?" Milyen hátrányok érhetik Önt mint cégtulajdonost vagy cégvezetőt a valós helyzet ismeretének hiányában?" "Miért jó és szükséges egy cég számára átvilágítani könyvvitelét, az milyen előnyökkel jár?", "Miért és mikor kell könyvvizsgáló?" - Rengeteg gyakorlati eset és tapasztalat támasztja alá, hogy megfelelő könyvvizsgálattal rengeteg kellemetlenség (vezetői hiba, nagyobb cég esetén pénzügyi csalárdság), bírság, adóbírság elkerülhető és pénz megtakarítható. Mi jelenti a leggyakoribb problémát a könyvvizsgálói audittal? Egy bizonyos cégméret fellett általános gondolkodásmódbeli hibának mondható, hogy könyvvizsgálatot csak azok a vállalkozások végeznek, akiknél azt a törvény előírja. De komoly problémát jelenthet az is, ha azon vállalkozásoknál ahol - vagy azért mert a törvény előírja vagy azért mert a cégmutatók átlépték azt a határt ami felett - kötelező a könyvvizsgálat, sok esetben a könyvelő hozza a könyvvizsgáló ismerősét aki kvázi az iratok áttanulmányozása alapján elfogadja a könyvelő által összeállított anyagot (sőt sok esetben a könyvelő írja azt meg).

A könyvvizsgáló nem kőműves

A könyvvizsgáló nem kőműves

A jövőben kötelező lesz a könyvvizsgálat az évi ötmillió forintnál nagyobb pénzforgalmú vagy legalább ötven lakásos társasházakban. A törvény azoknak nyújthat védelmet, akik tájékozatlanságuk vagy nemtörödömsége miatt hagyják, hogy társasházuk bajba kerüljön. Az új jogszabály évi két-háromszázezer forinttal is megterhelheti a társasházak költségvetését. Kötelezően könyvvizsgálót kell alkalmaznia a jövőben az ötven, vagy több lakásos társasházaknak, valamint azoknak, amelyek éves pénzforgalma meghaladja az ötmillió forintot, döntött utolsó tavaszi ülésnapján a parlament. A módosított társasházi törvény 18. paragrafusának indoklása szerint "a társasházak gazdálkodásának szabályszerűségét és szakszerűségét a törvényben új rendelkezésekkel szükséges garantálni, mivel [sic!] a nemzeti vagyon jelentős részét képező épületek fenntartásának kontrollját az ötven albetétes vagy ennél nagyobb társasházak, illetve a javaslat szerint éves ötmillió forintot elérő gazdálkodás esetében a számviteli szakértelemmel gyakran nem rendelkező számvizsgáló bizottság részére, szakértő könyvvizsgáló útján segíteni kell".

Egységes lehet az uniós könyvvizsgálat

Egységes lehet az uniós könyvvizsgálat

A Parmalat botrányát követően az európai döntéshozók - hasonlóan az Amerikában az Enron és Worldcom botrányait követő lépésekhez - szabályozni kívánják az auditorok tevékenységét. Aktualitást ad a lépésnek, hogy a jövőben a tagállamokban a számviteli előírások is egységesek lesznek. A vállalatoknak az IFRS (International Financial Reporting Standard) szerint kell jelentenie 2005. január 1-jétől. Az IFRS lényegében azonos az eddig használt IAS számviteli rendszerrel, azonban annál szélesebb körű. A Brösszel által tervezett változások közül az egyik lgfontosabb az lesz, hogy a fel kívánnak állítani egy független felügyeleti rendszert, amely az összes tagállamban illetékes lesz. Ezzel együtt az egyes tagországokban engedéllyel rendelkező könyvvizsgálók jogosítványait is kiterjesztik az egész EU-ra. Természetesen semmilyen direktíva nem akadályozhatja meg a csalásokat, de a szigorúbb előírásokkal csökkenthetők a bűnesetek. Emellett - fejtette ki a BBC-nek Frits Bolkestein a belső piacokért felelős EU-biztos - az auditorok az egyik legfonotosabb bástyái az üzleti bizalomnak. Amennyiben ők megfelelően végzik tevékenységüket a csalásokból eredő kockázatok jelentősen mérsékelhetők, így minden gazdasági szereplő számára kedvezőbb helyzet teremthető.

Nem olcsó mulatság az offshore

Nem olcsó mulatság az offshore

A klasszikus offshore-helyszíneken (ilyen például a Seychelles-szigetek, a Bahamák és a Brit Virgin-szigetek) már évi 600-800 dolláros alapítási és fenntartási díjért céghez lehet jutni 2-6 héten belül. Akár az interneten keresztül, magyarországi szolgáltató beiktatása nélkül is alapítható offshore társaság, de nem árt hozzá az angol nyelvtudás és az online szolgáltató előzetes ellenőrzése. Ezután postán elküldik az okiratokat, és e-mailben vagy telefonon lehet egyeztetni a céggel.

Tuti menü